14 Temmuz 2013 Pazar

Kitap Yorumu: Uyumsuz- Veronica Roth

                                                                        
Orjinal adı: Divergent
Türkçe edisyon: Uyumsuz
Yazar: Veronica Roth
Seri: Uyumsuz (Divergent) #1
Tür: Distopya, Young Adult, Fantasy
Goodreads Puanı: 4.38/5


 Düşündüm, düşündüm hangi kitap ilk olsun dedim. Kitaplığımdaki Uyumsuz gözüme çarptı. Ne fark eder dedim. Ve işte karşınızdayım. 

* * *

Beatrice Prior'ın Chicago'sunda toplum, her biri belli bir erdemi yaşatmaya adanmış beş topluluğa bölünmüş durumda. Dürüstlük, Fedakarlık, Cesurluk, Dostluk ve Bilgelik.

Her yıl, belli bir günde bütün on altı yaşındakiler, hayatlarının geri kalanında birlikte yaşayacakları grubu seçmek zorunda.

Beatrice, hem ailesiyle kalmak, hem de kendi benliğini bulmak istiyor ama ikisini birden seçemez.

Bu nedenle kendisi dahil, herkesi şaşırtan bir seçim yapıyor.

Genç yazar Veronica Roth heyecanlı seçimler, kalp kıran ihanetler, kan donduran sonuçlar ve beklenmedik aşklarla dolu karanlık bir geleceği anlatan gerilim serisinin ilk kitabıyla edebiyat sahnesine çıkıyor
!

* * *

Tanıtımda da dediği gibi Beatrice geleceğin Chicago'sunda yaşıyor. Burada toplum 5'e bölünmüş durumda. Dürüstlük (Candor), Fedakarlık (Abnegation), Cesurluk (Dauntless), Dostluk (Amity) ve Bilgelik (Erudite). Bir de topluluksuzlar var. 

Dürüstler, adlarındanda anlaşıldığı şekilde yalan söylemiyorlar. 

Fedakarlar, kendilerini düşünmüyorlar ve sade yaşamlar sürüyorlar. Ayrıca Fedakarlar şehri yönetenler. 

Cesurlar, şehrin güvenliği sağlıyorlar. Dövmeleri ve piercingleri var. Tehlikeli şeyler yapıyorlar. 

Dostluk üyeleri, barışçıl insanlar, savaşa karşılar. 

Bilgeliktekiler hayatlarını bilgiye adamışlar. Ve Fedakarların şehri yönetmelerine karşılar. Bu da iki topluluğun arasında sürtüşmelere neden oluyor. 


Beatrice ve kardeşi Caleb, on altı yaşına geldiklerinde kendi toplumları seçme hakkına sahip oluyorlar. Beatrice ailesini seviyor ama çocukluğundan beri Fedakarlığa ait olmadığını da biliyor. Oysa Caleb, tam bir Fedakarlık üyesi. Onun başka bir topluluğu seçmeyeceğinden emin. 

İkisi de topluluklarına karar vermelerine yardım edecek sınava giriyorlar. Bu sınav seçimlerini etkilemiyor sadece onlara bir fikir veriyor. Ve bu sınavda Beatrice hiç bir topluluğa uygun olmadığını öğreniyor. Ne Fedarkarlık, ne Cesurluk, ne de Bilgelik. O bir Uyumsuz. 



Seçim günü geldiğinde Beatrice Fedakarlık ve Cesurluk arasında kalıyor

*SPOILER* Ama Cesurluğu seçiyor. Asıl macera da bundan sonra başlıyor. Beatrice yeni adıya Tris, Cesurluğa uygun olduğunu kanıtlamak zorunda kalıyor. Bunu yapamazsa bir topluluksuz olacak. Sokaklarda yaşayacak. *SPOILER SONU* 

Kitabın farklı edisyonları
Kitap, gerek özgünlüğü gerekse üslubuyla beni büyüledi. Son zamanlarda okuduğum en iyi kitaplar arasında olduğunu söylemek hiç de zor değil.

 Tris karakterini ayrıca beğendiğimi belirtmeliyim.Yazarın ilk kitabında böyle bir başarı elde etmesi ne kadar yetenekli olduğunun bir göstergesi adeta. Yazar olmak isteyen biri olarak, Veronica'yı örnek aldığımı söylemeliyim.

 Vampir Günlüklerinin ilk kitabını okuduktan sonra kızın hemen çocuğun içine düşmesinden midemin bulanmaya başladı. Bu yüzden Tris ve eğitmeni Four'un yakınlaşmasının öyle hemen olmaması hoşuma gitti. Kitapta bir kaç yerde ağladımı da söylemeden geçmiycem.

 Yeni Açlık Oyunları deniyor kitap için ama ben aynı başarıyı yakalayacakları dışında kitaplarda benzerlik çok göremiyorum. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder